A - Kounická šlapka 2012 (aneb jak nebezpečené může být zdržet se v hospodě o jedno pivo déle)

12.09.2012 21:01

 

Jednoho letního večera roku 2012 se dva kouničtí rodáci - Petr Koudela a Mirek Slavík - po pravidelném sportovním výkonu na horských kolech zdrželi v hospodě o jedno pivo déle než obvykle a z momentálního nedostatku rozumných témat k hovoru jali se vymýšlet ptákoviny. Jeden z mnoha bláznivých nápadů onoho večera - cyklistický závod v retrostylu - zaujal oba natolik, že se jím začali zaobírat vážně. A nejen to. Podařilo se jim nakazit tímto nápadem spoustu dalších obvykle docela normálních lidí. Mnozí se nechali zblbnout pro účast závodě, nemálo jedinců jej však (považme!) dokonce pomáhalo připravit. Jak to mohlo dojít tak daleko, zůstane - i pro oba výše jmenované - navěky záhadou a nemá cenu po tom jakkoli pátrat. Nepochybně bychom totiž dospěli k otázce, kterou si kladli na všech úřadech, jež konání závodu schválily, tedy "Proboha, co oni to tam v těch Kounicích hulej?". Nutno ovšem podotknout, že se tato podivná nákaza v podobě sportovního nadšení, recesistické nálady a pozitivního očekávání neomezila jen na Kounice, ale záhy se rozšířila i do okolních vesnic, ba až do Českého Brodu. Budiž tedy prostě konstatováno, že za ne úplně vyjasněných okolností se zrodila Kounická šlapka. Cyklistický závod na historických kolech pro nadšence, recesisty a exhibicionisty. A doufejme, že také nová kounická tradice, která nás bude po mnoho dalších let obšťastňovat tím, že nám jednou za rok na pár okamžiků dá zapomenout na běžné starosti a přiměje nás k tomu, abychom si udělali legraci sami ze sebe a pobavili ostatní.

 

Závodu nemajícího ve světě obdoby se v podvečer 31.8.2012 zúčastnily tři desítky velocipedistů, kteří k akci přistoupili neuvěřitelně zodpovědně a s mimořádným nadšením. K vidění byly staré i prastaré bicykly a krásné dobové kostýmy. Někteří účastníci svým zjevem vyvolávali salvy smíchu i ovací a nálada závodníků i diváků byla výborná. K ní nepochybně přispělo i perfektní počasí. Organizátoři se obávali extrému v podobě horka a sucha, což by mnoho potencionálních účastníků i diváků mohlo odradit, ale od rána bylo jasné, že Pámbu stojí na jejich straně. Příjemné přeháňky tu a tam vystřídal trvalejší deštík a tento skoro ideální stav vydržel prakticky až do startu závodu. Krátce před startovním výstřelem (nebo možná krátce po něm) sice pršet přestalo, ale to už závodníky ani diváky nijak nerozhodilo, neboť všichni již byli dostatečně mokří a bylo nad slunce jasné, že úžeh ani úpal nikomu nehrozí. K naprostému ideálu chyběla snad jen nějaká ta letní bouřka, ale té se třeba dočkáme při některém z příštích ročníků.

 

Celá akce přinesla účastníkům i divákům mnoho příjemných překvapení a nezapomenutelných zážitků. Mezi takové určitě patřil například příchod pozdějšího vítěze mužské kategorie Arnošta Vorlíčka ve věrném úboru oddílového vedoucího sudetoněmecké mládeže z druhé poloviny 30. let minulého století, při němž šli všichni přítomní smíchy do kolen, dále vpravdě nečekaná účast nápaditě a již od spodniček dokonale dobově oděných závodnic z řad učitelského sboru místní základní školy, parádní doprovodné automobily a motocykl skvěle dotvářející historickou atmosféru závodu, perfektní moderování Ivy Šímové a Jirky Vaníčka, který celou akci absolvoval v úžasném plaveckém úboru nijak neskrývajícím charakteristické křivky typického mužského těla na prahu nejlepších let, a v neposlední řadě také odění personálu Kounické hospůdky a některých divaček, jež dokonale vystihlo název závodu. Vrcholem všeho pak zřejmě byl dojezd Aleše Zradičky do cíle závodu v doprovodu policistů a hasičů se zapnutými majáky, což sám skromně okomentoval prohlášením, že je na příjezd domů v doprovodu policie zvyklý. Sladkou odměnou pro všechny závodníky byla skvělá divácká kulisa vytvořená sice nepříliš početným, ale o to spontánnějším publikem.

 

První ročník Kounické šlapky je za námi. Díky nadšení účastníků a skvělému publiku jej můžeme považovat za úspěšný. Organizátoři děkují všem, kteří se jakkoli podíleli na přípravě, propagaci a průběhu celé akce, a také sponzorům za věnování cen pro vítěze či finanční podporu. Zvláštní poděkování patří kounickým hasičům a policistům z obvodního oddělení v Sadské za zajištění bezpečnosti závodníků a ostatních účastníků silničního provozu.

(Jaroslav Samek)

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode